gototopgototop
Luni, 31 Ianuarie 2011 12:24

Combinaţii periculoase de medicamente

Scris de  Roxana Rotaru
Evaluează
(0 voturi)

    Un număr impresionant de medicamente a invadat piaţa în ultimul deceniu în încercarea disperată de a găsi leacul multiplelor boli ce afectează oamenii de la cele mai mici vârste.

   Doctorii prescriu mai mult de un medicament în cazul afecţiunilor cu care se prezintă pacientul său sau, şi mai rău, aceştia îşi administrează singuri pilulele vindecătoare. Astfel, apare riscul apariţiei unor efecte nocive în urma combinării mai multor medicamente.

    Când combinăm medicamentele, interacţiunuile dintre acestea apar ca urmare a reacţiilor chimice ce au loc în timpul procesării lor la nivelul ficatului şi de modul cum sunt ele absorbite în organism. Există studii aprofundate ce au vizat cele mai periculoase combinaţii medicamentoase ce ar trebui cunoscute de lumea întreagă în scopul evitării lor.

 

 

 

 1. Statine şi antibiotice de tipul macrolidelor (claritromicina): în timpul tratamentului cu antibiotic trebuie încetată administrarea de statine (tratament pentru reducerea colesterolului în sânge). În caz contrar, pot apărea tulburări musculare grave şi distrugerea muşchilor striaţi.
 2. Aspirină şi anticoagulante: pacientul care ia ambele medicamente riscă să facă hemoragie internă deoarece efectul combinat duce la o fluidizarea prea mare a sângelui care devine prea apos.
 3. Antidepresivele şi sunătoareaîmpotriva anticoncepţionalelor: combinaţia lor determină anihilarea efectelor pilulelor contraceptive.
 4. În cazul tratamentelor homepatice sunt interzise: menta, teiul, cafeaua, antibioticele şi produsele hormonale. Administrarea acestora, chiar și în cantități  mici duce la anihilarea remediilor.
 5. Sucul de grapefuit este contraindicat în cazul administrării de medicamente folosite pentru a scădea nivelul colesterolului în sânge (Simvastatin, Atorvastatinul) şi a imunosupresoarelor (ciclosporina, taclorimus) deoarece poate avea urmări grave asupra rinichilor.
 6. Cafeina este nerecomandată în cazul unui tratament cu antibiotice (Enoxacin, Ciprofloxacin, Norfloxacin) folosite pentru tratarea infecţiilor urinare: aceste antibiotice îngreunează eliminarea cafeinei şi duc la supradozaj.
 7. Alcoolul şi antiinflamatoarele: paracetamolul sau aspirina în combinaţie cu alcoolul pot crea arsuri la stomac sau aciditate deoarece acţionează asupra enzimelor din ficar şi ridică gradul de toxicitate al medicamentelor.
 8. Antihistaminicele şi somniferele: acest amestec menţine sedarea mai mult timp dar a doua zi apare starea de mahmureală.
 9. Eferalgan-Panadol-Paracetamol: toate trei conţin acetaminofen şi împreună determină o supradoză.
 10. Aspirina şi Ibuprofen: luate împreună aceste două substanţe active măresc riscul de probleme gastrointestinale.
 11. Antidepresive şi antimigrenoase

 

 La administrarea oricărui medicament trebuie respectate câteva reguli de aur:

     * Citiţi cu atenţie prospectul

     * Înghiţiţi medicamentul cu cel puţin jumătate de pahar de apă

     * Mâncaţi doar după o oră după ingerarea oricărui medicament

Ultima modificare în Marţi, 01 Februarie 2011 11:14
Mai multe articole din această categorie: Metode alternative de a trata cancerul »
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare