gototopgototop
Luni, 21 Februarie 2011 18:08

Două inimi, un singur suflet

Scris de  Radu Grigoras
Evaluează
(5 voturi)

   În general, această sintagmă ne duce cu gândul la un cuplu fericit, însă, în acest caz, va trebui să abandonăm sensul conotativ al expresiei și să privim lucrurile ad litteram.
   Chirurgii de la Centrul Universitar San Diego, California au realizat cu succes un transplant de inimă extrem de rar întalnit, la un pacient suferind de insuficiență cardiacă. Intervenția chirurgicală, denumită "transplant de inimă heterotopic", constă in atașarea unei inimi sănătoase la cea bolnavă, pentru a-i susține activitatea de pompare a sângelui în organism.

 Mai exact, noua inimă a fost poziționată în dreapta celeilalte, fiind unite cele două atrii stângi, pentru a permite sângelui oxigenat să ajungă de la inima pacientului la cea a donatorului. Sângele este apoi pompat de către noul ventricul stâng în aorta pacientului și de acolo în întreg organismul. Astfel, cele două inimi lucrează împreună pentru a întreține circulația sangvină.
    "Aceasta este o operație extrem de rară, dar foarte utilă în lumea transplanturilor cardiace. Este sigură și oferă în medie pacientului o speranță de viață de 10 ani", a declarat într-un comunicat de presă Jack Copeland, directorul departamentului de transplanturi cardiace și circulație întreținută mecanic a Centrului Universitar din San Diego.
   "Deși se afla pe moarte, domnul Smith nu putea suferi un transplant de inimă obișnuit. Înlocuirea inimii sale cu una nouă nu ar fi functionat pentru că suferea de hipertensiune la nivelul plamanilor", a explicat Dr. Michael Madani, director adjunct al centrului cardiovascular din San Diego.
   Pacientul Tyson Smith, în vârstă de 36 de ani, s-a trezit după operație chiar de Valentine's Day și a declarat că se simte deja mult mai bine. Acesta va putea fi externat la sfârșitul lunii februarie și va putea reveni la o viață normală după câteva luni de convalescență.
   Pentru informații suplimentare, inclusiv imagini din timpul intervenției chirurgicale, consultați declarația oficială de presă a institutului medical.

Ultima modificare în Luni, 21 Februarie 2011 19:04

Ultimele de la Radu Grigoras

Mai multe articole din această categorie: « 1,3 milioane de europeni vor muri de cancer în 2011
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare