gototopgototop
Duminică, 20 Februarie 2011 09:42

Piesa de teatru Elling, adaptare după romanul “Fraţi de Sânge” de Ingvar Ambjornsen, jucată pe mai multe scene din Europa

Scris de  Teodora Olteanu
Evaluează
(1 vot)

 Piesa de teatru Elling” a fost jucată pe mai multe scene din Europa, în special la Trafalgar Studios. Montarea a fost nominalizată în 2008 pentru premiul Laurence Olivier la categoaria “Cea mai bună comedie”. Cei doi anti-eroi, Elling şi Kjell Bjarne, sunt noul “cuplu ciudat“ ce încearcă să funcţioneze într-o lume disfuncţională.

 

Când mama lui, care a avut grijă de el timp de 40 de ani, moare, Elling, un sensibil poet-în-devenire, este trimis să trăiască într-un spital de nebuni. În spital, îl întalneste pe Kjell Bjarne, „uriaşul” blând, virgin-obsedat de femei. După doi ani de "vegetat", timp în care unul se laudă celuilalt cu fel şi fel de născociri, cei doi sunt eliberati şi li se acordă un apartament finanţat de stat, pentru a putea trăi pe cont propriu. Iniţial, simplul act de a merge pana la colţ pentru alimente este o provocare, la fel este şi raspunsul la telefonul fix. Momentul în care apare şi un asistent social este printe cele mai comice, pentru că acesta ţipă tot timpul la personaje şi îşi dă silinţa să îi aducă în societate, prin invitaţii la film, sau alte sugestii.

Printr-o prietenie născută din dependenţă şi disperare, acest Elling descoperă că se poate „supravieţui” la exterior. După cum curajul creşte, se găsesc şi modalităţile pentru a “face faţă” cu societatea. Elling încearcă să devină scriitor, Kjell intră în vorbă cu o fată-vecina de deasupra, de care ulterior se va îndrăgosti.

Romanul “Fraţi de sânge”de Ingvar Ambjornsen a fost transformat şi în filmul de succes intitulat Elling, film care a primit o nominalizare Oscar pentru “cel mai bun film străin în 2002”, dar şi alte 13 premii şi 3 nominalizări.

În scrierile sale, Ingvar Ambjørnsen povesteşterealist partea întunecată, neplăcută a vieţii. Protagoniştii săi sunt persoane marginalizate de către societate, privite cu simpatie şi căldură, iar singurătatea şi prietenia sunt exprimate într-un stil literar concis. Romanul său de success Hvite Niggere (Negri albi) apărut în 1986 se înscrie în această temă. A scris 19 romane, dar şi câteva volume de nuvele şi povestiri pentru copii şi tineret, primind multe premii literare.

S-a facut remarcat prin : Utsikt til paradiset (Vedere din paradis) (1993), Fugledansen (Dansul păsării)(1995), Brødre i blodet (Fraţi de sânge) (1996) şi Elsk meg i morgen (Iubeşte-mă şi mâine) (1999).
 

Sursa:  http://www.comedie.ro/spectacol/elling

Ultima modificare în Duminică, 20 Februarie 2011 11:12
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare