gototopgototop
Miercuri, 16 Februarie 2011 18:14

Festivalul Filmului German la Iaşi - 18 februarie 2011

Scris de  Iuliana Apreotesei
Evaluează
(1 vot)

 Centrul Cultural German a pregătit publicului iubitor de film şi cultură, la început de week-end, o selecţie de trei pelicule reprezentative pentru istoria postbelică germană. Evenimentul debutează vineri, 18 februarie 2011, începând cu ora 15:30, la Moldova Mall.

Proiecţiile din cadrul Festivalului de Film German vor rula în Sala Roşie, etajul  6, la Moldova Mall. Filmele evocă impactul şi consecinţele regimului comunist asupra oamenilor, in Germania de Est postbelică, prin intermediul unor biografii individuale bine schiţate, într-o notă dulce-amărui, umorul fiind, de altfel, necesar păstrării optimismului şi tăriei de a supravieţui sistemului represiv.

Programul cuprinde următoarele pelicule:

Ora 15.30

Nikolaikirche / Biserica Sf. Nicolae (Germania 1995)
Durata: 133 min.
Regizor: Frank Bayer
Cu: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Daniel Minetti

Acţiunea este plasată în Leipzig, anul 1987, când semnele de revoltă impotriva statului devin tot mai evidente şi întâlnirile din Biserica Sf. Nicolae atrag tot mai mulţi oameni.  La data de 9 octombrie 1989 s-au reunit 70.000 de oameni, ce şi-au exprimat deschis poziţia privind politica Republicii Democrat Germane,  în faţa a peste 6.000 de poliţişti şi 2.000 de soldaţi. A fost ziua ce a marcat destrămarea RDG.

Ora 18.00

Das Leben der Anderen / Vieţile altora (Germania 2006)
Durata: 137 min.
Regizor: Florian Henckel von Donnersmarck
Cu: Ulrich Mühe, Martina Gedeck

Acţiunea se petrece în Berlinul de Est, la mijlocul anilor '80. Un ofiţer de securitate primeşte sarcina de a spiona un director de teatru suspectat de acţiuni subversive la adresa regimului comunist. Pe măsură ce înaintează în anchetă, sensibilul securist se trezeşte absorbit de ceea ce i se revelă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa dramaturgului. Este un film captivant despre dragoste, secrete, interese, fidelitate, ce te surprinde până la final.  

Filmul s-a bucurat de aprecieri foarte bune, fiind recompensat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 2007, marcând totodată şi debutul regizoral al lui  Florian Henckel von Donnersmarck.

Ora 20.30

Sonnenallee / Aleea Soarelui (Germania 1999)Durata: 86 min.
Regizor: Leander Haussmann
Cu: Alexander Scheer, Alexander Beyer, Robert Stadlober
 

„Sonnenallee” ne poartă în anii '70 şi ne prezintă viaţa unor tineri din Berlinul de Est, ce locuiesc pe Aleea Soarelui, o stradă care începe în Berlinul de Est şi se termină în Berlinul de Vest. Ni se înfăţişează o perspectivă mai sentimentală şi optimistă asupra traiului în Republica Democratic Germană. Pe coloana sonoră se regăsesc nume celebre precum The Rolling Stones şi Joe Cocker.

Sunteţi invitaţi, aşadar, la o porţie condimentată de cultură în cadrul Festivalului de Film German.
Nu rataţi evenimentul, accesul in sală fiind liber iar filmele subtitrate în limba engleză.
 


Sursa: Centrul Cultural German Iaşi
 

Ultima modificare în Miercuri, 16 Februarie 2011 19:00

1 Comentariu

  • Link comentariu furnica furnicoasa Miercuri, 23 Februarie 2011 07:06 trimis de furnica furnicoasa

    asa da, sa continuati cu articole de genul asta legate de evenimentele culturale din Iasi, nu ar strica o poza de la fata locului

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare