gototopgototop
Miercuri, 09 Martie 2011 22:08

"Blue Valentine"-când dragostea piere

Scris de  Mihaela Samson
Evaluează
(0 voturi)

“Fiecare din noi este dragostea vieţii cuiva” aşa începe romanul lui Andrew Sean Greer “Confesiunile lui Max Tivoli”. Dar oare este valabilă această afirmaţie şi în zilele noastre? Mai avem timp să iubim cu adevărat sau ne doboară şi în această privinţă problemele zilnice? A avea o viaţă de familie fericită bazată pe iubirea necondiţiontă între două persoane a ajuns la stadiul de utopie în zilele noastre. Şi atunci ce faci, cum rezolvi problema? Nu este mai usor sa-i pui pur şi simplu punct?

            Pe această concluzie s-a bazat aş putea spune, regizorul Derek Cianfrance atunci când a scris scenariul şi regizat filmul “Blue Valentine”, care urmareşte evoluţia unui cuplu timp de un număr de  ani. Ceea ce a reuşit regizorul este să manevreze acest clişeu al situaţiei unui cuplu încă de la începuturile sale când cei doi erau îndrăgostiţi până peste urechi,(până la evoluţia mariajului lor care se doveşte a fi în cele din urmă  ratat), cu graţie şi intuiţie. Ceea ce diferă până la urmă la acest film este faptul că faţă de altele în care aceeaşi situaţie, prezentată cu graţie sau nu, redă momentele de început , dezvoltare a relaţiei de dragoste precum şi divorţul între doi oameni; aici se arată exact momentul în care legătura dintre cei doi se desprinde, şi anume, momentul-cheie al filmului.

            Am citit undeva că regizorul acestui film a dezvoltat scenariul pentru “Blue Valentine” pe parcursul a 12 ani, pentru că a dorit cu tot dinadinsul să devină un studiu în intimitatea emoţională cât şi fizică a unui cuplu, din toate unghiurile. Povestea romantică dintre cele două persoanaje, Cindy ( jucată de Michelle Williams) şi Dean ( jucat de Ryan Gosling) este redată prin diferite secvenţe de la începutul relaţiei care sunt intercalate cu secvenţele din prezent. Acest film nu este o comedie romantică, un ,,chick-flick”cum spun americanii, mai degrabă oferă o perspectivă deschisă asupra modului în care începe orice relaţie, bazată mai intâi pe dragoste, speranţe , planuri de viitor, ca mai apoi să se termine în suferinţă. Şi nu este aceasta realitatea dureroasă cu care se confruntă cuplurile din ziua de astăzi? De aceea aş putea susţine că filmul oferă o perspectivă atât de verosimilă şi din păcate dureroasă asupra viitorului incert al oricărui mariaj.

            Regizorul a reuşit să creeze personaje veridice în cele mai mici detalii, şi să le lase pe acestea să ne demonstreze faptul că orice relaţie necesită multă muncă şi chiar în pofida acestui fapt se ajunge inevitabil la eşec, mai ales atunci când una dintre persoane pretinde că totul este bine, iar cealaltă realizează că e timpul să se lase bătut. Jocul actorilor în acest sens este remarcabil, cred că acesta este într-adevar rolul vieţii actriţei Michelle Williams (rol pentru care a fost şi nominalizată la Oscar)care se completează excelent cu Ryan Gosling, existând într-adevar o scânteie între cei doi.

            De asemenea, regia precum şi imaginea artistică sunt excepţionale şi completează într-un mod eficient acţiunea filmului. Pentru că acţiunea se desfăşoară în mod principal în jurul Zilei Independenţei , se poate lua în considerare ca fiind un lait-motiv pentru ceea ce se întâmplă în relaţia celor doi. Totul fulminează cu “artificii”, bucurie, explodând în diferite culori şi lumini, pentru ca mai apoi să se stingă treptat. Este într-adevar un film care va face publicul să râdă, să plângă şi într-un final să plece cu inimile zdrobite de regret pentru că ajung să empatizeze cu personajele din film şi povestea lor, sau pentru că de ce nu, ajung să realizeze că este mai apropiat de realitate decat se crede.

Ultima modificare în Joi, 10 Martie 2011 10:00
Mihaela Samson

Mihaela Samson

"Most folks live and and die without moving even the dirt it takes to burry them."

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare