gototopgototop
Marţi, 08 Martie 2011 21:31

Ziua Internaţională a Femeii – istoric şi semnificaţii

Scris de  Iuliana Apreotesei
Evaluează
(0 voturi)

   8 Martie reprezenta până de curând, pe plan naţional, un echivalent al Zilei Mamei, tradiţie moştenită de pe vremea fostului regim comunist. România se afla printre puţinele state ale lumii care nu marcaseră, încă, o sărbătoare distinctă destinată mamei. Astfel, începând din luna mai, 2010, la o iniţiativă a Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA),  Ziua Mamei şi Ziua Tatălui au devenit oficial sărbători naţionale.

   Pe plan internaţional, 8 Martie are puternice conotaţii   sociale şi politice – un omagiu adus femeii militare, în URSS, respectiv militante, în America – producând ecouri încă de la începutul secolului trecut.

  Conform Wikipedia, Ziua Internaţională a Femeii, numită iniţial Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, a fost sărbătorită pentru prima dată in Europa, pe 19 martie 1911, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, peste un milion de manifestanţi, femei şi bărbaţi, participând la marşuri privind drepturile femeilor, discriminare şi egalitate de şanse. Ideea de a stabili o Zi a Femeii îi revine Clarei Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania.

SUA au omagiat prima Zi a Femeii pe 28 februarie 1909, potrivit unei declaraţii a Partidului Socialist din America, eveniment precedat de multe campanii pentru schimbare şi manifestaţii sociale, în contextul unei lumi din ce în ce mai industrializate şi expansive economic. Tragicul incendiu de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, produs pe 25 Martie 1911, în urma caruia şi-au pierdut viaţa 146  de  tinere, majoritatea de origine evreiască, a atras atenţia autorităţilor asupra condiţiilor de muncă şi legislaţiei existente.

23 februarie 1917 - 8 martie după calendarul gregorian - marchează  o primă etapă a Revoluţiei bolşevice, în această zi rusoaicele iniţiind greva “pentru pâine şi pace” ca replică în urma pierderii a peste două milioane de soldaţi ruşi în timpul Primului Război Mondial. Femeile au obţinut dreptul la vot după abdicarea ţarului, iar Lenin a declarat această zi sărbătoare oficială la îndemnul tovarăşei Kollontai.

În Occident, Ziua Internaţională a femeilor a fost comemorată în anii 1910 si 1920, dar şi-a pierdut, ulterior, din însemnătate. Tradiţia a renăscut  după anii '60, odată cu avântul ce l-a cunoscut feminismul, dar fara asocierea acestei sărbători cu socialismul caracteristic.

În 1975, care a fost desemnat Anul Internaţional al Femeilor, Naţiunile Unite au confirmat această zi şi au început să sprijine, in mod oficial, Ziua Internaţională a Femeilor.  Perioada 1976 - 1985 a fost declarată “Deceniu ONU pentru condiţia femeii”, de atunci fenomenul câştigând popularitate în întreaga lume şi ajungând astăzi sa fie sărbătoare naţională în state precum  Afghanistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar, Moldova, Mongolia, Montenegro, Nepal, Russia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraine, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

8 Martie 2011 a reunit  evenimente în toată lumea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani  a Zilei Internaţionale a Femeii, celebrând astfel realizările sociale, politice si culturale ale femeilor de pretutindeni.

În semn de recunoştinţă şi apreciere, în această zi bărbaţii le oferă  soţiilor, prietenelor, mamelor, colegelor, etc. buchete de flori sau mici atenţii.
 

Ultima modificare în Miercuri, 09 Martie 2011 12:43
Iuliana Apreotesei

Ultimele de la Iuliana Apreotesei

Articole asemănătoare (dupa etichetă)

sus