gototopgototop
Joi, 03 Martie 2011 09:53

"127 Ore" micul câştigător al Oscarului

Scris de  Mihaela Samson
Evaluează
(0 voturi)

 Trebuia să existe şi un articol despre cel mai mare eveniment de profil din cinematografie, fiind desigur vorba despre Premiile Oscar. Au fost, au trecut, iar noi cinefilii ne-am luat porţia de festivaluri de film, interviuri cu actori şi covoare roşii. Marii câştigători ai serii probabil nu au luat prin surprindere pe nimeni. desigur aşa cum am şi sperat de altfel la categoria cel mai bun film a anului, premiul a fost ridicat de “Discursul regelui” a lui Tom Hooper, iar la categoriile pentru cei mai buni actori Natalie Portman şi Colin Firth au fost marii câştigători ai serii.


              Însă despre ce vreau eu să scriu în articolul acesta nu are legatură cu un câştigător al premiului Oscar, ci este despre un film cu multiple nominalizări şi care nu a reuşit să ia nici un premiu Oscar pentru categoriile la care a fost nominalizat. Este vorba despre un film cu potenţial mare aş putea spune şi ca sa fiu sinceră preferatul meu dintre toate cele aflate în lista nominalizărilor la categoria pentru  cel mai bune film. Este vorba despre “127 Ore” a regizorului Danny Boyle ( cunoscut mai ales pentru filmele sale “Trainspotting” sau “Slumdog Millionaire”), film extrem de bine regizat şi cu un actor ce a reuşit să intre în pielea personajului fără doar şi poate şi anume James Franco. Subiectul filmului este bazat pe experienţa reală prin care a trecut un împătimit al escaladărilor, şi căreia a reuşit să îi supraveţuiască 5 zile fără mâncare şi doar cu câteva picături de apă, şi în urma căreia a ajuns să facă un gest din disperare extrem.
                 Filmul este centrat desigur pe dovada de curaj incredibilă de care a dat dovadă Aaron Ralston, numele persoanei reale pe baza căreia a fost creat personajul din film şi care porneşte singur în aventura vieţii sale.Acesta pleacă într-o zi de week-end singur să exploreze printr-un canion izolat din Utah. În timpul  unei escaladări face o mişcare proastă  şi cade în gol, supraveţuieşte căderii însă realizează că o rocă imensă îi ţine mâna blocată şi nu poate scăpa. De aici începe şi bătălia sa contraconometru cu moartea. Culminând în cele din urmă cu autoamputarea braţului său.
 Ceea ce este extraordinar  la film este faptul că regizorul nu a facut din această tragedie o melodramă şi nici previzibilă. A reuşit ceea ce puţini regizori reuşesc, să ne pună si pe noi la încercare trecându-ne prin aceeaşi experienţă ca şi personajul. Ne face să stăm cu sufletul la gură, ne pune pe gânduri în legătură cu ceea ce am fi făcut noi dacă ne aflam în situaţia disperată în care se afla acesta. “127 Ore” chiar ne distrează oarecum, pentru că reuşeşte cu subtilitate, fără să fie exagerat, să amestece tensiunea cu umorul ( atunci când îşi aminteşte diferite situaţii importante din viaţa sa). Danny Boyle a reuşit cu măiestrie să redea stările prin care trece personajul, de la claritate, până la halucinaţii şi premoniţii, de la negarea până la acceptarea situaţiei în care se află, iar James Franco a reuşit să ne demonstreze abilităţile sale extraordinare de actorie punându-se perfect în pielea personajului (ca spectator chiar ajungi să crezi în drama prin care trece acesta, să crezi ca tot ceea ce se întamplă este veridic). Iar scena în care acesta îşi amputează mâna, a fost creată cu profesionalism, regizorul nu a facut din aceasta ceva care să provoace spectatorilor senzaţii de greaţă, ci pur şi simplu, a reuşit chiar să creeze un sentiment de eliberare.
                “127 Ore” este un film pe care trebuie să-l vadă majoritatea cinefililor si pe lângă jocul actoricesc şi regia impecabile, filmul mai are parte şi de o imagine cinematografică extraordinară, cu peisaje superbe şi chiar şi un soundtrack foarte bun care se pliază perfect pe acţiune. Filmul chiar este o nouă capodopera a lui Danny Boyle, un film în care drumul spre supraveţuire este pavat cu decepţii şi speranţă.
 

Ultima modificare în Joi, 03 Martie 2011 10:52
Mihaela Samson

Mihaela Samson

"Most folks live and and die without moving even the dirt it takes to burry them."

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare