gototopgototop
Duminică, 27 Februarie 2011 00:02

"The King's Speech"-Cum sa realizezi un film de Oscar dintr-un subiect banal

Scris de  Mihaela Samson
Evaluează
(0 voturi)

 Se apropie Oscarurile şi aşa cum ziceam într-un articol precedent, filmele de anul acesta care au intrat în competiţie sunt lipsite de drame din timpul perioadei naziste, ci au subiecte mai aerisite ca sa ma pronunţ astfel, făcând parte din categorii diferite, lista cuprinzând chiar şi comedii şi o animaţie.
“The King’s Speech” probabil va fi marele câştigător la categoria “Cel mai bun film” de anul acesta.

 Şi pe bună dreptate. Ceea ce a reuşit să creeze regizorul este extraordinar. Filmul cu subiect bazat pe situaţia oarecum umilitoare prin care a trecut regele George al VI lea înainte să ajungă la tronul Marii Britanii, poate părea cumva liniar şi fără prea mult sens, ar spune unii. Adevărul este că nimeni nu s-ar aştepta ca un film cu subiectul  bazat pe defectul de vorbire al regelui şi modul în care acesta reuşeşte să treacă peste, ar putea fi unul interesant. Însă, totul este construit gradat şi chiar dacă ştii cum se va finalize(cu regele care trece cu succes peste impedimentul său de vorbire), tot reuseste sa te ţină în suspans.
 Umorul tipic “british”, umorul negru mai bine zis, se împleteşte foarte bine cu drama care se desfăşoară în film. Regizorul, Tom Hooper, a reuşit să-l introducă în momentele cheie şi să nu-l scape de sub control, ci să-l folosească într-o anumita cantitate, atât cât trebuie, presărat în mod strategic de-a lungul filmului. A reuşit astfel să evite o suprasaturaţie de dramatism. Scenele în care logopedul jucat fantastic de Geoffrey Rush  îi oferă diferite trucuri lui George în legătură cu pronunţia unor cuvine (mai ales jocul de cuvinte cu litera “f”) sau diferitele exerciţii fizice pe care profesorul îl pune pe acesta să le facă.
 Inima acestui film aş putea zice este curajul de care dă dovadă regele în reuşita pe care o are asupra defectului său. Asta transformă de altfel şi personajul lui Colin Firth într-unul simpatic şi mai ales complex. Filmul chiar reuşeşte să sensibilizeze spectatorii şi sa-i facă să empatizeze cu regele Gorge al VI lea . Este genul de film care te face să trăieşti tu ca spectator, alături de personaj, vrei să-l susţii în demersul său de a-şi învinge handicapul.
 Aşa cum am susţinut mai sus, “The King’s Speech” a reuşit o performanţă, cea de a se clasifica ca un film foarte bun, bazat pe un subiect banal, neaşteptat. Şi poate că unii cinefili îsi creează prejudecăţi în legătură cu acest fapt, aşteptându-se ca un astfel de subiect sa nu stârnească deloc interes ci dimpotrivă să fie oarecum plictisitor. Aş spune de aceea că cu atât mai mult trebuie să meargă să-l vadă pentru că vor rămâne impresionaţi atât de acţiunea propriu-zisă, cât şi de jocul actorilor şi chiar de imaginea cinematografică care întregeşte filmul, precum şi decorul care joaca un rol la fel de important. Un film de Oscar cu un personaj principal jucat de un actor de Oscar şi anume, Colin Firth, care va reuşi performanţa sa ia al doilea premiu de acest gen consecutiv pentru un rol diametral opus celui din anul precedent.
 

Ultima modificare în Duminică, 27 Februarie 2011 01:11
Mihaela Samson

Mihaela Samson

"Most folks live and and die without moving even the dirt it takes to burry them."

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare