gototopgototop
Duminică, 27 Februarie 2011 15:51

Computerul care încape într-un ochi

Scris de  Radu Grigoras
Evaluează
(4 voturi)

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a reușit sa construiască un prototip de computer miniatural având dimensiuni milimetrice. Sistemul de calcul, nedenumit incă, va avea, pentru început, aplicații în domeniul medical, dar cercetătorii speră ca pe viitor sa fie omniprezent în viața omului, conform legii lui Bell, un corolar la legea lui Moore.

 

   Legea lui Moore ne spune că, odată la fiecare doi ani, numărul de tranzistori de pe un circuit integrat se dublează, dublându-se totodată și puterea de calcul. Legea lui Bell se referă la evoluția sistemelor de calcul, în sensul că, odată la aproape fiecare deceniu, se trece la o nouă clasă de computere, mai mici și mai ieftine. Astfel, după ENIAC și calculatoarele cu cartele perforate, primele PC-uri moderne din anii ’80, laptop-urile anilor ’90 și smartphone-urile de astăzi, dezvoltatorii acestui proiect speră ca micul lor sistem să constituie baza viitoarei generații de calculatoare.

Computerul de dimensiunea unui N de pe spatele unui penny   Microcalculatorul de numai un milimetru cub dezvoltat de o echipă coordonată de profesorii Dennis Sylvester și David Blaaw de la Facultatea de Inginerie Electrică și Informatică de la Universitatea din Michigan va fi folosit peste câțiva ani, când va putea intra pe piață, în tratamentul glaucomului, o afecțiune oftalmologică ce poate duce la orbire. Calculatorul va fi implantat în ochiul pacientului și este echipat cu un senzor de presiune ce va putea măsura tensiunea intraoculară. Totodată, acesta mai conține o memorie ce poate reține date obținute de senzor în decursul a o săptămână, o celulă fotoelectrică și un acumulator. Microprocesorul cu care este echipat acest sistem, supranumit Phoenix, este al treilea model dezvoltat de echipa de cercetători și folosește o arhitectură aparte, ce permite un consum extrem de mic de energie. Sistemul se va activa o dată la fiecare 15 minute pentru a face măsuratori, apoi va reintra în stand-by, consumând astfel doar 5.3 nanowați în medie. Pentru a fi autonom și a avea acumulatorul permanent încărcat, fotocelula computerului va trebui sa primească aproximativ 10 ore de lumina artificială sau 1 oră și jumătate de lumină solară pe zi. În acel milimetru mai este îngramădit și un radio ce permite comunicarea wireless cu un dispozitiv extern ce va fi ținut aproape de ochi, pentru a putea obține măsurătorile efectuate.

   O altă echipă, coordonată de profesorul David Wentzloff de la aceeași instituție de învățământ, a lucrat în paralel la un radio compact ce nu are nevoie de niciun fel de reglaj pentru a găsi frecvența corectă. Această invenție va permite pe viitor crearea unui sistem de comunicare wireless între microcalculatoarele de 1 mm. Conform prof. Dennis Sylvester, “aplicațiile unui astfel de sistem sunt  nesfârșite”, el putând monitoriza integritatea structurală a clădirilor, măsura gradul de poluare al atmosferei sau putând fi folosit în sisteme de supraveghere.

   Ambele proiecte au fost prezentate pe 22 februarie la San Francisco, în cadrul ISSCC (International Solid-State Circuits Conference).

Ultima modificare în Duminică, 27 Februarie 2011 16:36

Ultimele de la Radu Grigoras

Mai multe articole din această categorie: « La fel de genial ca și Mozart

1 Comentariu

  • Link comentariu zonefit.ro Joi, 24 Septembrie 2015 17:31 trimis de zonefit.ro

    Un post minunat! Multumesc si mult noroc.

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare