gototopgototop
Miercuri, 16 Februarie 2011 10:29

Ora de sport-O necesitate?

Scris de  Luminita Arusandei
Evaluează
(1 vot)

Conform Legii educaţiei , elevii vor avea trei ore de sport pe săptămână. Nimic în neregulă până aici; însă “capetele luminate” sunt foarte pornite pe faptul că elevii, inclusiv cu ajutorul unor părinţi, îşi fac rost de scutiri medicale!

Desigur, au şi ei dreptate; am început să avem probleme cu obezitatea la vârste din ce în ce mici. Dar obezitatea nu se datorează doar lipsei de mişcare, ci şi faptului că parinţii nu le fac educaţie “nutriţională” propriilor copii, adică mai bine le dau bani de buzunar să-şi cumpere ceva de la chioşc, de la gogoşerie, de la fast-food-ul din colţ. Este mult mai comod, mai ales că nu sunt nevoiţi  să le explice de ce Gigel poate mînca un hamburger, şi el nu. Iar copiii, prin natura lor, vor fi tentaţi să încerce ceea ce face toată lumea, pentru că este „cool”, pentru că le este poftă sau , pur şi simplu, pentru a-şi irita părinţii.

Mărturisesc de bună voie că si eu am fost o elevă cu scutire de orele de sport, şi consider ca am făcut bine. Să vă explic: nu am fost niciodată bună la sport, abia reuşeam să-mi scot media, iar chestia asta, cel puţin la gimnaziu, îmi strica media generală, ceea ce , pentru mine era de neconceput ca alt coleg, care era bun la sport, sa aibă o medie mai mare decât mine, doar pentru că are muşchi. La liceu a fost şi mai şi: aveam o profesoară cu adevărat de sport, care  “ne rupea in două”, plus că aveam orele de sport de la 7.00 la 8.00, dimineaţa, bineînţeles. Aşa că mi-am luat scutire, dar făceam jogging de bună voie şi nesilită de nimeni.

Revenind în prezent, media generală contează foarte mult la admitere in ciclul superior, deci, de ce să-ţi strici media? Plus că elevii au deja un program încărcat, nu ştiu dacă  mai rezistă  încă o oră în plus.

Şi mai există o situaţie: la ciclul primar, învăţătorul va prefera să facă matematică, română, ştiinţe în loc de sport, muzică sau desen. Poate, dacă am avea profesor de sport şi la ciclul primar, am reduce fenomenul. Dar un nou profesor înseamnă un alt salar, şi, după cum se ştie, sistemul nu-şi permite.

Deci, toată lumea are bucăţica ei de dreptate.

Dar sa facem orele de sport mai maleabile, nu să avem criterii de sport de performanţa, (cine vrea să facă sport de performanţa, foarte bine), însă nu toţi copiii sunt buni la sport; sau să avem ceva de genul “admis-respins” şi nu note sau calificative la rubrica “Educaţie fizică” în catalog.

 Astfel vom pune capăt „idioţeniei” cu bacalaureat la materia „Educaţie fizică”. Cum poţi să compari mediile de la bacalaureat a doi elevi, când unul a dat bac-ul la sport şi celalalt la psihologie? Este mai competent sau pregatit pentru viaţă cel care a dat bac-ul la sport? Nu mai discutăm despre faptul că, de obicei, se iau note mari la sport.

Aşadar, discuţii vor mai fi, dar cu ce vom rămâne in noua lege, mai ales că nu am văzut luări de poziţie semnificative, va înrăutăţi şi mai tare lucrurile.

Ultima modificare în Miercuri, 16 Februarie 2011 12:19
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare