gototopgototop
Vineri, 04 Februarie 2011 19:23

Lungul drum spre un viitor nesigur, pavat cu anii petrecuţi în şcoală

Scris de  Ionut Romeo Mazilu
Evaluează
(13 voturi)

  Proverbele aveau misiunea de a spune un adevăr într-un mod indirect, înţelepciunea poporului român dăinuind în timp. Dacă acum ceva timp zicala: cine are carte are parte, era cât se poate de reală, prezentul tinde să răstoarne orice este firesc şi nu numai.

  După primele zile de şcoală, deja întrebarea: ce vrei să te faci când vei fi mare devine obişnuită, iar răspunsurile tind spre ocupaţii măreţe ce desenează liniile perfecte ale viitorului în mintea unui copil, copil care nu are de unde să ştie de fapt deficienţele prezentului ce duc la imperfecţiunea viitorului.

  Probabil cei care au statutul de aleşi nu prea ştiu faptul că succesul unui viitor se află în prezent, de aceea ei vorbesc despre viitor distrugând prezentul. Deja sunt mai mult decât cunoscute şcolile care vor să arate că savantul Newton are dreptate în totalitate privitor la legea atracţiei gravitaţionale şi stau aproape să se dărâme peste elevi. Desigur aceste şcoli se află în locuri inutile, în sate. Doar nu putem susţine că ne dorim şcoli noi în locuri unde nu se află “crema” societăţii, adevărata valoare este în oraşe şi în cartiere rezidenţiale. Însă cei care nu susţin aceste lucruri, probabil nu au minimul necesar de cultură pentru că: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale şi alţi coloşi ai culturii romăneşti s-au născut în satele româneşti şi nu în oraşe cu un statut social strălucit. Lucian Blaga ne spune: veşnicia s-a născut la sat, noi încercăm să uităm acest lucru zilnic.

Dacă avem curajul să înfruntăm mentalităţi, începerea unui liceu devine un joc riscant, în timp ce facultatea devine un joc de noroc ce te aruncă în ruleta rusească a locurilor de muncă, oscilând între a pleca din ţară sau a rămâne pentru un salariu, cel mult suficient pentru a plăti o chirie.

Dacă ignorăm banii bagaţi în taxe, cursuri, chirie, viaţa de student pare un vis urmat de un coşmar ce are la bază întrebarea: am o diplomă, acum ce mă fac? Ignorând  glumele copilăreşti ale celor cale culeg căpşuni prin alte ţări şi conduc maşini de lux, viitorul nu pare chiar atât de negru, ci doar un gri mai întunecat. Bursa locurilor de muncă începe să aibă chipul unei zâne ce îndeplineşte dorinţe, o zână pusă pe glume. O mică privire asupra locurilor de muncă din Iaşi iţi oferă avantajul de a te bucura de priveliştea unui film de groază foarte bine regizat. Din 1.552 locuri de muncă doar 250 sunt adresate persoane cu studii superioare, nu prea rău, dar dacă mai afli şi faptul că din totalul celor prezenţi, doar 19 au semnat un contract de muncă, deja te scufunzi glorios ca o barcă ce poartă numele de Titanic junior.

Însă cineva poate are norocul să fie printre acei 19 norocoşi, următoarea gară a celor nebuni să facă o facultate este cea numită: salariul acordat. Pe scurt, un profesor debutant se poate mândri că anii petrecuţi în scoală îi susţin un viitor sigur bazat pe 195 euro, un medic rezident deja se poate considera privilegiat, are 300 euro pe lună şi lista poate continua. Bineînţeles că ar fi o glumă proastă să compar salariile persoanelor cu studii superioare cu ale celor aflaţi în vest, dar ca o paranteză, un muncitor necalificat are un salariu de 1500 lei, probabil este o persoană care a avut inspiraţia să muncească în loc să piardă vremea prin şcoli.

Ajungem uşor la concluzia: un viitor sigur, se clădeşte departe de băncile şcolii, dacă ai curajul să înfrunţi această concluzie şi acest prezent rămâi cu mândria că ai avut curajul să înfrunţi normalul impus de unii şi sistemul care ne obligă să trăim fără bani şi cu capul plecat. Marele poet Eminescu spunea: nu credeam să-nvăţ a muri vreodată, noi să încercăm să trecem peste prezentul zbuciumat pentru a avea tăria  de a spune: nu credeam să-nvătam a trăi vreodată.

Ultima modificare în Vineri, 04 Februarie 2011 20:54
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare