gototopgototop
Vineri, 11 Februarie 2011 14:48

Made in Finlanda

Scris de  Roxana Rotaru
Evaluează
(0 voturi)

 Finlanda este una din țările cu cele mai ridicate nivele de trăi din lume. În urma perioadei de gravă recesiune economică din anii '90, guvernul a hotărât să dedice fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei. Rezultatul: în mai puțin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunăstare socială și bogăție.
 Exemplul Nokia. La început, un sat cu o singură fabrică, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrică de televizoare. În sfârșit, pe baza alianței dintre patronat și sindicate, se mizează pe telefonia celulară. Astăzi sunt lideri mondiali, înaintea Germaniei, Japoniei și Statelor Unite.
 De ce este atât de obișnuit ca în Finlanda, un adolescent normal să termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleză perfectă și citind o carte pe saptamână?

     "Dacă un copil dorește să studieze, poate să ajungă medic sau judecator sau inginer, chiar dacă familia sa este una saracă". Educația fiecărui copil costă statul finlandez 200000 de euro, de la gradiniță până la absolvirea unei universități. "Sunt banii cel mai bine folosiți din impozitele noastre".

     Studenții plătesc doar cărțile și mâncarea (la restaurantul facultății). Apoi, statul îi ajută să se emancipeze dându-le subvenții pentru inchirierea unei locuințe și primul salariu.           

     Elevii au un respect total față de profesori, și se vede în orice moment politețea în relațiile dintre ei. Nu poartă uniforme, dar sunt întotdeauna simplu și corect imbrăcați și pieptănați. Într-o școală din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este același. Sistemul educațional nu este elitist și nu urmărește producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cât mai înalt.

     Temele sunt sfinte. Si este foarte rău vazut ca un elev să copieze, chiar și de către ceilalți elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoată o fițuică la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de către restul de elevi. "De ce să riști, când poți să studiezi?" Pe aceeași linie, ca adulți, nu-și vor imagina ce este evaziunea fiscală. Nu e de mirare că Finlanda se află în fruntea țărilor cu cele mai ridicate statistici de transparență și cea mai scazută corupție publică.  

      Președinta Finlandei, Tarja Halonen, licențiată în Drept și profesoară: "Când îi cert pe studenții mei, le spun că irosesc banii contribuabililor".
       Nu există repetenți, deși nu există decât o singură oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv că viața însăși nu se trăiește decât o singură dată". Se studiază până când se ia examenul, dar promovarea în anul următor este automată.

     Nu este de mirare că sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat și mai bun din lume.
                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                           sursa: arofi.org

Ultima modificare în Vineri, 11 Februarie 2011 16:09

1 Comentariu

  • Link comentariu eugen Miercuri, 24 August 2011 09:26 trimis de eugen

    "cu cel mai ridicat nivel de trai"

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare