gototopgototop
Eroare
 • JUser::_load: Unable to load user with id: 82
Joi, 10 Februarie 2011 13:40

Decesele pe șoselele din Europa

Scris de 
Evaluează
(4 voturi)

  Primul accident rutier fatal din lume  se presupune că a avut loc la 31 august 1869, când un om de știință irlandez, Mary Ward a murit căzând din mașina cu aburi a verilor săi și a fost călcat de ea. 

            Inginerul britanic J.J. Leeming a comparat statisticile pentru ratele de fatalitate în Marea Britanie, în accidentele din trasport, înainte și după introducerea autovehiculului. În perioada 1863-1870 au fost: 470 de decese pe milion de locuitori   (76 pe căile ferate,  143 pe drumuri,  251 pe apă),  în perioada 1891-1900,  cifrele corespunzătoare au fost: 348 (63, 107, 178) , pentru perioada 1931-1938:  403 (22, 311, 70)  şi pentru anul 1963: 325 (10, 278, 37). Leeming a concluzionat că datele au arătat că  "accidentele de călătorie ar fi fost mai frecvente acum un secol decât sunt acum, cel putin pentru bărbați ". Așadar introducerea autovehiculului a salvat unele vieți din punctul de vedere al inginerului, cel puțin la acea vreme.

            Mai târziu, în anul  1969, un alt inginer britanic a realizat un nou studiu comparativ. Astfel, el a comparat circumstanțele în care s-au produs decesele pe străzi. El a luat în considerare 30 de factori care ar fi putut afecta rata mortalității. Printre aceștia au fost incluse: consumul anual de vin, băuturi spirtuase luat individual, suma cheltuită pe întreținerea drumurilor, temperatura minimă, anumite măsuri legale, cum ar fi fondurile alocate poliției, numărul de polițiști raportat la 100.000 de locuitori, calitatea de testare a șoferului, etc. Cei 30 de factori au fost în final reduși la un număr de 6 factori esențiali :

            (a) Procentul de kilometraj total de autostradă în fiecare statcare trece prin mediul rural.
            (b) Procentul de creştere a înmatriculării vehiculelor cu motor.
            (c) gradul de inspecţie autovehicule.
            (d) procentul de autostradă administrată de stat.
            (e) Temperatura medie anuală minimă.
            (f) venitul pe cap de locuitor.

 

            În anul 2007,14 septembrie, un studiu realizat de Federația Internațională de Automobile(FIA), afirma că numărul de decese rutiere și vătămări grave a crescut în majoriatea țărilor europene. Până la aceea dată, UE părea că a realizat progrese către atingerea obiectivului de reducere la jumătate al numărului de accidente rutiere până în anul 20109 (convenire din cadrul Planului de acțiune până în anul 2010 al Comisiei Europene a Siguranței Rutiere). Această tendință se pare că s-a inversat în prima jumătate a anului 2007 în majoritatea statelor membre, cu Danemarca și Finlanda în fruntea topului cu cele mai slabe performanțe. Cifrele pentru cele două state nordice au crescut cu 40% în ultimele luni, potrivit sondajului FIA.

            În Polonia și Cehia, numărul accidentelor rutiere a crescut cu peste 14% . Ba chiar și în Germania, unul dintre cele mai performante state ale UE, s-a inregistrat o creștere bruscă de 8% în primele luni ale anului 2007.

            O altă cifră îngrijorătoare la acea perioadă venea din partea Marii Britanii, unde numărul de copii uciși pe drumurile din Marea Britanie a crescut cu 13% in 2007, potrivit departamentului britanic pt Transporturi.

             Deși erau niște date intermediare și ofereau doar un instantaneu din întregul proces de reducere al numărului accidentelor rutiere și nu făceau parte din statisticile oficiale ale UE, ele au fost totuși destul de convingătoare pentru a obliga toate guvernele și organizațiile implicate în siguranța rutieră să își dubleze eforturile pentru imbogățirea siguranței pe drumurile europene.

             Potrivit lui Werner Kraus, președintele FIA, « reducerea cu succes a numărului de decese rutiere în ultimii ani nu ar trebui să fie o scuză pentru laurii victoriei ».

            Alertată de creșterile recente ale accidentelor rutiere, FIA a solicitat o serie de măsuri care urmau să fie introduse, inclusiv introducerea obligatorie a Controlului electronic al stabilităţiiîn toate autovehiculele noi, inițiative pentru a incuraja utilizaea centurilor de siguranță, imbunătățirea în proiectarea de drumuri și eforturile de a corecta comportamentul șoferului prin educație.

            Experții europeni nu se puteau pronunța la acea dată asupra cauzelor care au determinat creșterea dramatică a numărului accidentelor, dar a fost pusă în evidență influența negativă a condițiilor de vreme cală, comparativ cu anul 2006, aceasta putând fi o potențială cauză.

 

            În Europa accidentele iau viaţa la aproximativ 350 persoane pe zi, sau mai mult de 127 mii persoane pe an, cifra egală cu populaţia unui oraş mediu european. Încă 2,3 mln. de persoane anual suferă de traumatisme sau devin invalizi.

             În acelaşi raport este menţionat, că în statele industrial dezvoltate majoritatea celor decedaţi în accidente sunt soferii autoturismelor, pe când în ţările sărace, aceştia sunt pietonii, bicicliştii şi pasagerii transportului public.

             Consiliul Uniunii Europene pentru securitatea transportului a desemnat Italia ca cea mai periculoasă ţară din Europa în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere, ce duc la decese – 13% din totalul accidentelor.

             Serviciul specializat Statens Vegvesen din Norvegia a alcătuit ratingul gradului de pericol al şoselelor europene după criteriul – numărul deceselor raportată la 100 mii de persoane a unui stat. Astfel, cea mai sigură ţară în sensul securităţii traficului este Olanda , cu numai 4,6 decese la 100 mii persoane, iar cea mai rea situaţie e în Grecia -15,9 cazuri de deces la 100 mii persoane.

 

Numărul celor decedaţi în urma accidentelor rutiere

 1. Grecia -       15,9                              13. Franţa -          8,8
 2. Polonia -     14,3                              14. Irlanda -         8,4
 3. Belgia -       13,0                            15. Finlanda -        7,2
 4. Slovenia -   12,9                              16. Germania -    6,5
 5. Ungaria -    12,7                              17. Islanda -         6,5
 6. Cehia -        12,6                              18.Danemarca -  6,1
 7. Portugalia - 11,8                             19. M.Britanie -    5,6
 8. Slovacia -     1,30                             20. Elveţia -          5,5
 9. Luxemburg -11,1                             21. Suedia -         4,9
 10. Spania -       10,3                             22. Norvegia -     4,9
 11. Italia -          9,70                              23. Olanda -         4,6
 12. Austria -      9,30

          

         La 2 iunie 2003, Comisia a adoptat al treilea program european de acțiune pentru siguranță rutieră (RSAP) care includea obiectivul ambițios de reducere la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere până în 2010, precum și 62 de propuneri de acțiuni concrete în domeniul siguranței vehiculelor, al siguranței infrastructurii si al siguranței participanților la trafic. S-a efectuat o evaluare ex-post pentru a analiza impactul, gradul de implementare și eficacitatea acestui program european de acțiune pentru siguranța rutieră. Deși era putin probabil ca ținta inițială să fie atinsă până la sfârșitul anului 2010, RSAP a funcționat ca un puternic stimulent al eforturilor statelor membre pentru ameliorarea siguranței rutiere.

           În prezent accidentele rutiere reprezintă o problemă mondială. Reducerea la jumătate a numărului de morţi pe străzile UE în deceniul 2001 - 2010, a fost unul dintre obiectivele propuse de forul european pentru statele membre.Cel mai bun rezultat l-a înregistrat Letonia, care a diminuat decesele în trafic cu 54%, urmată de Spania (-52%), apoi Estonia şi Portugalia cu exact 50%. Datele sunt furnizate de către ETSC (European Transport Safety Council). Media europeană se situează la o reducere cu 36% a accidentelor mortale în perioada vizată(document disponibil pe site-ul: http://ec.europa.eu/roadsafety).

 


Ultima modificare în Joi, 10 Februarie 2011 14:30

Articole asemănătoare (dupa etichetă)

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare