gototopgototop
Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 82
Joi, 10 Februarie 2011 12:56

Dubai ca sistem complex și destinație de vacanță

Scris de 
Evaluează
(3 voturi)

 Dubai are un nivel mare de complexitate; de asemenea este o entitate foarte dinamicâ. Orașul acesta se află într-un mediu continuu de schimbare fizică, economică și socială. Cantitatea și natura intrărilor și ieșirilor din oras se poate schimba în timp, la nivel fizic, economic și social. Toate subsistemele sunt organizate pentru a sprijini mediul social, economic, industria,etc. De asemenea, subsistemele au o influentă importantă unul asupra altuia,  interacționează între ele și deseori intră în conflict. Dubai a evoluat în timp ca mărime și prosperitate.

 Dubai 1990:    

 

Dubai 2007:

 

          Dubai este unul din cele 7 emirate ale Emiratelor Arabe Unite (EAU) și totodată cel mai populat stat component. Este poziționat la sud de Golful Persic, în Peninsula Arabica, situându-se pe locul doi în ceea ce privește teritoriul (după Abu Dhabi). Dubai și Abu Dhabi sunt singurele entități federative cu drept de veto în cazul chestiunilor critice de importanță natională din cadrullegislaturii naționale. A apărut în secolul XIX, fiind fondat de Al Abu Falasa.  În 1966 a fost descoperit petrolul, ceea ce a ajutat enorm la dezvoltarea statului. Descoperirea petrolului a condus la apariția unui număr foarte mare de muncitori iar orașul s-a mărit rapid cu 300%. Războiul din Golf a avut un impact financiar negativ asupra orașului deoarece majoritatea investitorilor și-au retras banii. Însă evolutia a continuat.

         Astăzi, Dubaiul reprezintă un centru de afaceri și un oraș important pe plan mondial. Deoarece economia Dubaiului s-a construit pe industria petrolieră, astăzi se incearca un alt model de economie, similar cu țările dezvoltate din vest. Astfel se investește foarte mult în turism , imobiliare , și servicii financiare. Dubai a atras atenția lumii de curând cu numeroase proiecte, construcții inovatoare și evenimente sportive.

        Pupulația este undeva în jurul cifrei de 1.4 milioane situată pe o suprafață de 1300kmp, densitatea de ~420loc/kmp. PIB-ul Dubaiului în 2008 a fost 82 md dolari. 6% din petrol, 22,6 construcții și imobiliare, 16 antreprenoriat, servicii financiare 11, comerț 16 și altele.         

         Se spune că în zonele aglomerate la sfârșitul zilei navetiștii trebuie să aștepte mai mult de o oră pentru a fi preluați de autobuze deci se ajunge la un prag de saturație. Cred că este foarte ușor să ne imaginăm fenomenul și că ne este oarecum familiar (vezi aglomerația din Tramvaie, autobuze din România). Din păcate, ca și la noi, numărul de autobuze nu crește cu aceeași rată ca suma de pasageri ceea ce face aceasta problemă din ce in ce mai gravă . Există în schimb aproximativ 7500 de taxiuri.  Dubai a devenit cel mai aglomerat oraș din Orientul mijlociu , de aceea Guvernul investește masiv în infrastructura rutieră. Orașul are o rată de 541 mașini la 1000 locuitori. Acestă cifră depașește orașe ca New York, Londra, Singapore. Dacă această tendință va continua până în 2020 vor fi 5,3 milioane autoturisme înmatriculate în Dubai. Sistemul de metrou este  momentan în curs de construcție. Va cuprinde doua linii o linie din centrul orașului și una de la aeroport la Jebel Ali. Rețeaua va avea 70km, 43 stații, 33 subteran, 10 la suprafață. Trenurile sunt așteptate să treacă la fiecare 90 secunde. De asemenea există și o retea de tramvai 4,6km în zona Burj Khalifa,15 în zona Dubai Marina în stadiu de proiect.

            

Ultima modificare în Joi, 10 Februarie 2011 14:20

Articole asemănătoare (dupa etichetă)

Mai multe articole din această categorie: Decesele pe șoselele din Europa »
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare